Innowacje wdrożone w procesie technologicznym pieczywa jako czynnik doskonalący jakość tego produktu
Więcej
Ukryj
1
Katedra Informatyki w Zarządzaniu, Politechnika Gdańska, Wydział Zarządzania i Ekonomii, Polska
2
Katedra Ekonomii i Informatyki, Politechnika Śląska , Wydział Organizacji i Zarządzania, Polska
Data nadesłania: 03-07-2025
Data ostatniej rewizji: 25-09-2025
Data akceptacji: 04-10-2025
Data publikacji: 16-06-2025
Autor do korespondencji
RADOSŁAW DROZD
Katedra Informatyki w Zarządzaniu, Politechnika Gdańska, Wydział Zarządzania i Ekonomii, Traugutta 79, 80-233, Gdańsk, Polska
Organizacja i Zarządzanie 2025;91:247-266
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest określenie wpływu wdrożonych innowacji w procesie technologicznym na doskonalenie jakości pieczywa na przykładzie badań w przedsiębiorstwach branży piekarniczej w województwie pomorskim w latach 2020-2023. Jakość pieczywa jest wynikiem wpływu wielu czynników, które kształtują ją głównie w procesie technologicznym. Jednym z nich są innowacje. W literaturze przedmiotu brak publikacji dotyczących wpływu wdrożonych innowacji w procesie technologicznym na doskonalenie jakości pieczywa.
Zakres artykułu nie wykracza poza proces technologiczny wyodrębniony do celów badań i modelowania. Po Wprowadzeniu została przedstawiona Metodyka badań dotyczących doskonalenia jakości pieczywa w procesie technologicznym na skutek wdrożenia innowacji. Należy nadmienić, że w warunkach gospodarki konkurencyjnej badania monograficzne są uzależnione od zgody udzielonej przez właścicieli przedsiębiorstw. W tej sytuacji ustalone kierunki badań były przedmiotem współpracy z przedsiębiorstwami branży piekarniczej. Przedsiębiorstwa te nie wyraziły jednak zgody np. na udostępnienie danych ex ante.
Badania były prowadzone dwukierunkowo, tj.:
1. Zostało określone oczekiwane doskonalenie jakości pieczywa po wdrożeniu innowacji w procesie technologicznym (zautomatyzowane i zrobotyzowane linie technologiczne oraz specjalistyczne maszyny, głównie zautomatyzowane).
2. Przeprowadzone zostały badania ankietowe dotyczące wpływu wdrożonych innowacji na determinanty jakości pieczywa w procesie technologicznym. W artykule zaprezentowano wyniki tych badań w formie szeregów rozdzielczych strukturalnych wraz z modelem wpływu innowacji w procesie technologicznym na determinanty jakości pieczywa. Następnie dokonano porównania oczekiwanego doskonalenia jakości pieczywa w procesie technologicznym z postrzeganym przez respondentów (p. 5). Artykuł kończy się Dyskusją oraz Wnioskami.