Znaczenie polskiego sektora rolno-spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – wybrane aspekty
Więcej
Ukryj
1
Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska, Polska
Data nadesłania: 30-07-2025
Data ostatniej rewizji: 03-11-2025
Data akceptacji: 03-11-2025
Data publikacji: 16-06-2025
Autor do korespondencji
Agata Budzyńska-Biernat
Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska, plac Marii Skłodowskiej-Curie 5, 60-965, Poznań, Polska
Organizacja i Zarządzanie 2025;91:187-204
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Dynamiczne zmiany i zagrożenia płynące z otoczenia międzynarodowego, a także co raz częściej występujące w różnych rejonach świata gwałtowne zmiany klimatyczne wpływające na uprawy rolne sprawiają, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju staje się wiodącym elementem działalności państwa. Celem niniejszej pracy było rozpozna nie roli i znaczenia przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski, ze szczególnym uwzględnieniem oceny samowystarczalności żywnościowej. Materiał badawczy stanowiły ogólnodostępne dane statystyczne, wykorzystano także literaturę przedmiotu. Zastosowano metodę opisu, techniki statystyczne oraz metodę wizualizacji. Wykorzystano również wskaźnik samowystarczalności żywnościowej Ss. Szczegółowa analiza objęła lata 2020-2024, czyli okres pandemii i wojny w Ukrainie, a więc czas sytuacji kryzysowych, w którym łańcuchy dostaw mogły pozostać przerwane, a handel zagraniczny był utrudniony. W badaniu uwzględniono podstawowe grupy produktów żywnościowych. W pierwszej części opracowania scharakteryzowano bezpieczeństwo żywnościowe kraju wraz z jego wymiarami. W dalszej natomiast omówiono rolę przedsiębiorstw sektora żywnościowego w zapewnieniu dostępu do żywności. Analiza wykazała, że przedsiębiorstwa spożywcze generują największy w przetwórstwie przemysłowym odsetek wartości produkcji sprzedanej, a ich wysoka pozycja na rynku jest możliwa również dzięki systematycznemu wzrostowi nakładów na inwestycje. Wyniki badań dotyczących produkcji oraz zużycia podstawowych surowców rolnych wykazały, że niemal we wszystkich grupach produktowych Polska jest krajem nadwyżkowym w produkcji żywności.