Organizacyjne i ergonomiczne uwarunkowania procesów ręcznego pakowania makaronu na przykładzie MŚP
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Doktorska Politechniki Poznańskiej, Politechnika Poznańska, Polska
2
Wydział Inżynierii Zarządzania/Instytut Inżynierii Bezpieczeństwa i Jakości, Politechnika Poznańska, Polska
Data nadesłania: 23-07-2024
Data ostatniej rewizji: 31-08-2024
Data akceptacji: 02-09-2024
Data publikacji: 30-09-2024
Organizacja i Zarządzanie 2024;89:7-24
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Motywacją do podjęcia badań było zidentyfikowanie możliwości zastosowania określonych metod ergonomicznych w celu poprawy warunków pracy oraz zmniejszenia ryzyka zaburzeń układu mięśniowo-szkieletowego w procesie ręcznego pakowania makaronu w MŚP z branży spożywczej. Dlatego postawiono cel badań, którym była analiza możliwości zastosowania określonych metod ergonomicznych w ocenie procesu usprawniania ręcznego pakowania makaronu. Badanie przeprowadzono w polskiej firmie produkującej makaron, obejmując dwie zmiany pracowników przez miesiąc. Bezpośrednia obserwacja, analiza wideo, metoda REBA oraz Strain Index zostały użyte do dokładnej oceny obciążenia pracowników i identyfikacji kluczowych obszarów wymagających interwencji. Na podstawie badań stwierdzono, że prace związane z pakowaniem makaronu charakteryzowały się szybkim tempem i nienaturalnymi postawami prowadzącymi do zmęczenia i przeciążenia. Zalecenia dla osób zarządzających przedsiębiorstwem obejmują potrzebę zmian, takich jak automatyzacja niektórych procesów manualnych, zastosowanie usprawnień ergonomicznych (maty antyzmęczeniowe, krzesła ergonomiczne) oraz wdrożenie rozwiązań organizacyjnych (rotacje między stanowiskami pracy, system monitorowania dobrostanu pracowników). Do głównych ograniczeń badań należy zaliczyć skupienie się wyłącznie na jednym przedsiębiorstwie produkującym makaron, co może ograniczać możliwość generalizacji wyników oraz ograniczony czas trwania badań (miesiąc), który może nie uwzględniać długoterminowych efektów ergonomicznych.